Forum Dyskusyjne

Forum Strona Główna » Problemy techniczne » Jaki serwer i oprogramowanie
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
 Jaki serwer i oprogramowanie 
PostWysłany: Mon Mar 10, 2008 6:40 pm Odpowiedz z cytatem
szopja
witryniak niemowlak

zastanawiam się nad stworzeniem sieci w mojej małej wiosce Smile. Na początek coś niewielkiego około 30 klientów, ale z możliwością rozbudowy do kilku przekaźników. Myślę nad systemami MicroTik'a, ale nie znam ich. Więc mam kilka pytań. Jeśli chodzi o konfigurację sprzętu: początkowo stacji bazowej, a później przełączników, czy są bardzo zawiłe, czy znajomość angielskiego, trochę znajomości sieci i dużo chęci wystarczy? Kolejne pytanie związane jest z zarządzaniem. Jakiego oprogramowania polecacie i sposobów do zabezpieczenia sieci przed intruzami i do dzielenia pasma, aby danemu klientowi ograniczyć prędkość. Jeśli ktoś mógłby wprowadzić mnie trochę szerzej ze szczegółami w temat byłbym bardzo wdzięczny.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 sieci lokalne 
PostWysłany: Mon Mar 17, 2008 9:22 am Odpowiedz z cytatem
JPietrusiak
Site Admin

Rzeczywiście MikroTiki są bardzo popularne i chyba najlepszym dla ciebie rozwiązaniem. Ich obsługa nie jest szczególnie skomplikowana i nie wymaga super umiejętności.
W sprawie szczegółowych pytań technicznych zapraszam do kontaktu z naszymi ekspertami np. Marcina Skonieczki ms@bezprzewodowo.pl.
Zastanawiam się ogólnie nad celowością budowy sieci dla 30 użytkowników. Rozumiem, że twoja inicjatywa to sieć towarzyska nie nastowiona na zysk.
Jeżeli chcesz budować sieć komercyjną to ta liczba uzytkowników jest stanowczo za mała.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
  Jaki serwer i oprogramowanie  
 Forum Strona Główna » Problemy techniczne