| | Jaki serwer i oprogramowanie | |
Wysłany: Mon Mar 10, 2008 6:40 pm |
|
|
| szopja |
| witryniak niemowlak |
|
 |
| Dołączył: 10 Mar 2008 |
| Posty: 1 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
zastanawiam się nad stworzeniem sieci w mojej małej wiosce . Na początek coś niewielkiego około 30 klientów, ale z możliwością rozbudowy do kilku przekaźników. Myślę nad systemami MicroTik'a, ale nie znam ich. Więc mam kilka pytań. Jeśli chodzi o konfigurację sprzętu: początkowo stacji bazowej, a później przełączników, czy są bardzo zawiłe, czy znajomość angielskiego, trochę znajomości sieci i dużo chęci wystarczy? Kolejne pytanie związane jest z zarządzaniem. Jakiego oprogramowania polecacie i sposobów do zabezpieczenia sieci przed intruzami i do dzielenia pasma, aby danemu klientowi ograniczyć prędkość. Jeśli ktoś mógłby wprowadzić mnie trochę szerzej ze szczegółami w temat byłbym bardzo wdzięczny. |
|
|
|
|
 |
 |
Wysłany: Mon Mar 17, 2008 9:22 am |
|
|
| JPietrusiak |
| Site Admin |
 |
 |
| Dołączył: 29 Sep 2004 |
| Posty: 58 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
Rzeczywiście MikroTiki są bardzo popularne i chyba najlepszym dla ciebie rozwiązaniem. Ich obsługa nie jest szczególnie skomplikowana i nie wymaga super umiejętności.
W sprawie szczegółowych pytań technicznych zapraszam do kontaktu z naszymi ekspertami np. Marcina Skonieczki ms@bezprzewodowo.pl.
Zastanawiam się ogólnie nad celowością budowy sieci dla 30 użytkowników. Rozumiem, że twoja inicjatywa to sieć towarzyska nie nastowiona na zysk.
Jeżeli chcesz budować sieć komercyjną to ta liczba uzytkowników jest stanowczo za mała. |
|
|
|
|
| Forum Strona Główna » Problemy techniczne |